Contoh Soal SNBT 2023
Contoh Soal SNBT 2023 Literasi Bahasa Inggris, Cocok Untuk yang Mau Masuk Universitas Brawijaya
Universitas Brawijaya (UB) merupakan perguruan tinggi negeri di Indonesia yang berdiri pada tahun 1963 di Kota Malang, Jawa Timur.
Penulis: Istiqomah Kaloko |
This statement provides guidance for early childhood educators about the use of technology and interactive media in ways that can optimize opportunities for young children’s development. In this statement, the definition of technology tools encompasses a broad range of digital devices such as computers, tablets, multi-touch screens, interactive whiteboards, mobile devices, cameras, audio recorders, electronic toys, games, e-book readers, and older analog devices still being used such as tape recorders, record and cassette players, projectors, and microscopes.
By appropriately and intentionally using the technology of his day—broadcast television—to connect with each individual child and with parents and families, it demonstrated the positive potential of using technology and media in ways that are grounded in principles of child development.
4. How does the second sentence relate to the first sentence in paragraph 2?
A. It shows the importance of interactive media to children’s lives
B. It argues that interactive media include digital materials only
C. It explains the definition and examples of interactive media
D. It states that the children and adults nowadays are familiar with digital technology
E. It shows that interactive media can support social engagement among adults
Jawaban: C. It explains the definition and examples of interactive media
Pembahasan:
Soal tersebut menanyakan hubungan kalimat pertama dan kedua pada paragraf kedua.
Kalimat pertama menjelaskan pentingnya menerapkan aturan-aturan pembelajaran ketika mulai menggunakan teknologi baru dalam pembelajaran, yaitu media interaktif. Kalimat kedua menjelaskan bahwa media interaktif mengacu pada materi digital dan analog, termasuk program perangkat lunak, aplikasi, beberapa program televisi anak-anak, e-book, internet, dan bentuk konten lain yang dirancang untuk memfasilitasi penggunaan aktif dan kreatif oleh anak-anak muda dan untuk mendorong keterlibatan sosial dengan anak-anak lain dan orang dewasa.
Berdasarkan hal tersebut, dapat disimpulkan bahwa kalimat kedua menjelaskan definisi dan contoh media interaktif yang disebutkan di kalimat pertama.
5. The author would apparently agree on the idea that.....
A. digital media can harm learning and relationships
B. technology provides children with enjoyable experiences
C. technology may bring more good than harm when it is used wisely
D. technology can influence the relationships between children and their friends
E. technology minimizes the potential for children’s learning and engagement with others
Jawaban: C. technology may bring more good than harm when it is used wisely
Pembahasan:
Soal tersebut menanyakan kesimpulan tersirat penulis menurut teks tersebut.
Berdasarkan paragraf ketiga (educators are positioned to improve program quality by intentionally leveraging the potential of technology and media for the benefit of every child), paragraf keempat (the use of technology and interactive media in ways that can optimize opportunities for young children’s development), dan paragraf kelima (it is demonstrated the positive potential of using technology and media in ways that are grounded in principles of child development), dapat disimpulkan bahwa penulis mengungkapkan tentang penggunaan teknologi yang jika digunakan secara bijak, dapat membantu dan mengoptimalkan perkembangan anak.
Dengan demikian, kesimpulan tersirat yang tepat adalah teknologi membawa lebih banyak kebaikan daripada kerugian jika digunakan secara bijak.
6. The author holds the assumption that.....
A. any forms of content designed to facilitate creative children to learn will challenge them
B. interactive media are any kind of media that include hardware and artifacts of education
C. the integration of technology and interactive media in childhood programs leads to improved program quality
D. applying principles of development and learning of children is secondary in the use of the interactive media
E. technology and media can be used to facilitate learning and establish better relationships with other children and adults
Jawaban: E. technology and media can be used to facilitate learning and establish better relationships with other children and adults
Pembahasan:
Soal tersebut menanyakan asumsi penulis.
Berdasarkan kalimat By appropriately and intentionally using the technology of this day—broadcast television—to connect with each individual child and with parents and families, it demonstrated the positive potential of using technology and media in ways that are grounded in principles of child development, dapat disimpulkan bahwa menggunakan teknologi dengan tepat dan ditujukan untuk terhubung dengan setiap anak dengan orangtua dan keluarganya, menunjukkan potensi positif penggunaan teknologi dan media dengan cara yang didasarkan pada prinsip-prinsip perkembangan anak.
Dengan demikian, penulis berasumsi bahwa teknologi dan media dapat digunakan untuk memfasilitasi pembelajaran dan menciptakan hubungan dengan anak-anak lain serta orang dewasa. Oleh karena itu, pilihan E tepat.
The questions number 7 - 9 are based on the following passage.
Those in the retail industry that are successful in digitally transforming will be ones that leverage technology to innovate around an immersive and disruptive customer experience. These “lighthouse” retailers are the ones driving innovation, adopting emerging technologies early, and showing the industry what works and is possible. They are the ones experimenting with new models and store formats, playing with recombinations/reconfigurations of scale, assets, product, place, and people. The “store of the future” is the keystone of this effort.
The store of the future will combine multiple formats to deliver an immersive and unique experience across all customer touchpoints online and in the store. It will be heavily instrumented for operational efficiency and digitally connected end-to-end to leverage a single view of customer, product, and order. The store of the future – despite its reliance on sophisticated technology and infrastructure – will be trying to look smaller and less intimidating, more personalized, and frictionless.
The deployment of these and other digital technologies in disruptive ways can turn visitors into shoppers and shoppers into brand-loyal customers. However, understanding which consumers want personalization and which want contextualized and relevant experiences, while protecting everyone’s privacy, has grown more difficult. With so much at stake, data privacy has become a challenge for every party involved.
7. Who needs to see the passage?
A. Online customer
B. Businessperson
C. Manufacturer
D. Importer
E. Distributor
Jawaban: B Businessperson
Pembahasan:
Soal di atas menanyakan sasaran pembaca yang tepat untuk teks ini. Untuk mengetahuinya, perlu dipahami ide pokok dari teks terlebih dahulu.
Pada paragraf 1, penulis mendeskripsikan kualitas retailer yang sukses melakukan transformasi digital.
Pada paragraf 2, penulis menggambarkan format toko di masa depan.
Pada paragraf 3, penulis menjelaskan dampak negatif dari penggunaan teknologi bagi pelanggan, yaitu terkait dengan keamanan data mereka.
Oleh karena itu, yang paling mungkin menjadi sasaran teks adalah orang yang berwenang atau yang dapat membuat kebijakan untuk mengubah format ritel menjadi digital dan mempelajari langkah-langkah yang harus diterapkan supaya sukses dalam transformasinya. Dari opsi jawaban, sasaran pembaca yang paling tepat adalah businessperson, yaitu orang yang bekerja di bidang bisnis, terutama orang yang memiliki posisi penting di perusahaan. Dengan demikian, pilihan B tepat.
8. Which of the following statements is correct?
A. Customers demanded stores with cutting-edge infrastructure to be user-friendly.
B. The more advanced the technology is, the more successful the retailers will be.
C. Each customer will receive a better and more unique experience in online shopping.
D. Providing a one-of-a-kind shopping experience will require a combination of formats.
E. Stores of the future are trying to achieve the ultimate goal that is to attract more visitors.
Jawaban: D. Providing a one-of-a-kind shopping experience will require a combination of formats.
Pembahasan:
Soal menanyakan pernyataan yang tepat berdasarkan teks.
Pilihan D tepat. Informasi ini juga terdapat di paragraf dua kalimat satu. Disebutkan bahwa toko di masa depan memang akan menggabungkan berbagai format untuk memberikan pengalaman berbelanja yang berbeda. Dengan demikian, pernyataan informasi ini sesuai.
9. What is the subject of the passage?
A. The emerging technology-specific change in retail industries
B. Digital transformation strategies and initiatives for retail organizations
C. The digitalization of retail business to push towards its improvements
D. The qualities of retailers in succeeding their digital transformation plans
E. Different ways of digital transformation in redefining retail stores
Jawaban: C. The digitalization of retail business to push towards its improvements
Pembahasan:
Soal tersebut menanyakan ide pokok dari teks. Ide pokok ini dapat diketahui dengan memerhatikan ide pokok dari setiap paragraf.
Paragraf satu membahas tentang kualitas yang membuat sebuah pihak sukses dalam transformasi digital industri ritel.
Paragraf dua menjelaskan gambaran tentang “toko masa depan”.
Paragraf tiga menjelaskan masalah yang muncul dari penggunaan teknologi di industri ritel.
Berdasarkan ide pokok tersebut, dapat dipahami bahwa ide pokok dari bacaan adalah transformasi digital pada industri ritel, atau bisa dimaknai dengan digitalisasi bisnis ritel untuk mendorong peningkatannya atau bisa dimaknai dengan peningkatan fungsi dari sistem yang sudah ada pada industri ritel dengan teknologi. Dengan demikian, pilihan C tepat.
The questions number 10 based on the following passage.
In the US, consumers spend around $700 million a year keeping their fabrics soft. In the UK people spend £200 million a year on fabric softener. A giant manufacturer even claims a massive 50 percent share of the market. Despite the popularity, fabric softeners can be harmful to both the people who use them and the marine life that ends up swimming in them.
Fabric softening surfactants can be derived from animals, plants or minerals, as in the case of newer, silicone-based formulations. There is little difference between the chemicals used in fabric softeners and those used in hair conditioners. Whatever they are based on, all fabric softeners work in pretty much the same way, by depositing these surfactants onto the fabric to make it feel softer, reduce static cling, and impart a fresh fragrance.
Special fixatives in the mix of both standard and luxury conditioners mean that the fragrance can last for days, permeating wardrobes and drawers. The regular off-gassing of perfume chemicals from fabric softeners can be a significant trigger for asthma and other breathing problems. In the US, chemically sensitive individuals complain that, even after several washes, they cannot get the smell of fabric softeners out of their washing machines and dryers.
If you are a fabric softener addict, there are now a number of companies that provide alternative and ‘green’ fabric softeners. However, essentially, these are unnecessary products that can trigger health problems and can interfere with the functional aspect of some textiles. For instance, when used on towels and nappies, some fabric softeners can reduce absorbency, which is why it’s generally recommended that reusable nappies aren’t washed with them. Once they are washed down the drain they can become highly toxic to aquatic life. Given this, maybe it’s worth asking yourself whether the time has come to break the fabric softener habit completely.
10. What does the passage mainly talk about?
A. The downside of fabric softener usage
B. The popularity of fabric softener in the US
C. Harmful compounds found in fabric softener
D. Controlling the habit of using fabric softener
E. Environmental issues caused by fabric softener
Jawaban: A. The downside of fabric softener usage
Pembahasan:
Soal menanyakan gagasan utama dari teks. Untuk menentukan gagasan utama keseluruhan teks, gagasan utama dari setiap paragraf perlu dipahami terlebih dulu.
Paragraf 1 menyampaikan bahwa meskipun banyak digunakan, pelembut kain bisa berbahaya bagi orang yang menggunakannya dan kehidupan laut.
Paragraf 2 membahas mengenai senyawa kimia (surfaktan) yang terkandung dalam pelembut kain dan caranya bekerja.
Paragraf 3 membahas wewangian pada pelembut kain yang dapat menjadi pemicu yang signifikan masalah pernapasan.
Paragraf 4 membahas tentang penggunaan pelembut kain yang dianggap tidak perlu karena membahayakan kesehatan manusia dan kehidupan laut.
Secara keseluruhan, dapat dipahami bahwa gagasan utama teks tersebut adalah sisi negatif dari penggunaan pelembut kain seperti gangguan pernafasan dan potensi kerusakan di kehidupan laut. Dengan demikian, pilihan A tepat.
(cr31/tribun-medan.com)
Contoh Soal SNBT 2023
Materi Literasi Bahasa Inggris
Mau masuk UB
Universitas Brawijaya
Tribun Medan
| Contoh Soal UTBK SNBT 2023 Penalaran Matematika, Cocok Untuk Calon Mahasiswa yang Mau Masuk Unsika |
|
|---|
| Contoh Soal SNBT 2023 Pengetahuan Kuantitatif, Cocok Untuk Calon Mahasiswa yang Mau Masuk Unpatti |
|
|---|
| Contoh Soal UTBK SNBT 2023 Materi PPU, Cocok Untuk Calon Mahasiswa yang Mau Masuk Trunojoyo |
|
|---|
| Contoh Soal UTBK SNBT 2023 Literasi Bahasa Inggris, Cocok Untuk Calon Mahasiswa yang Mau Masuk Untan |
|
|---|
| Contoh Soal UTBK SNBT 2023 Materi TPS, Cocok Untuk Calon Mahasiswa yang Mau Masuk UNNES |
|
|---|
:quality(30):format(webp):focal(0.5x0.5:0.5x0.5)/medan/foto/bank/originals/Contoh-Soal-SNBT-2023-Literasi-Bahasa-Inggris-Cocok-Untuk-yang-Mau-Masuk-Universitas-Brawijaya.jpg)