Contoh soal SNBT 2023
Mau Masuk Universitas Negeri Malang, Berikut Contoh Soal SNBT 2023 Materi Literasi Bahasa Inggris
Universitas Negeri Malang atau yang biasa disebut juga UM, merupakan perguruan tinggi negeri yang terletak di Malang dan Blitar, Jawa Timur.
Penulis: Istiqomah Kaloko |
4. From the last paragraph, we can infer that …
A. Those who experience loneliness may develop heart disease.
B. Feeling lonely aggravates the heart condition of the elderly.
C. Heart disease is the worst ailment that a lonely older person will suffer from.
D. The older people get, the more lonely they will feel.
E. Loneliness and social isolation that people experience makes them unable to survive.
Jawaban: B. Feeling lonely aggravates the heart condition of the elderly.
Pembahasan:
Soal menanyakan kesimpulan tersirat yang dapat diambil berdasarkan informasi pada teks.
5. The writer’s intention in writing the passage is to…..
A. Encourage people to be more concerned about the elderly who are lonely and socially isolated
B. Prove that the elderly experiencing loneliness and social isolation actually exist in the united states
C. Convey the pain and sadness experienced by lonely and socially isolated elderly based on research
D. Tell about the loneliness and unhappiness felt by the elderly who are socially isolated, as well as research findings
E. Disseminate the information about the impacts loneliness and social isolation in the elderly
Jawaban: E. Disseminate the information about the impacts loneliness and social isolation in the elderly
Pembahasan
Pertanyaan tersebut menanyakan tentang tujuan penulis dalam menulis teks tersebut.
Paragraf pertama menyatakan bahwa kesepian dan isolasi sosial di kalangan lansia merupakan risiko kesehatan masyarakat utama yang memengaruhi banyak orang di Amerika Serikat.
Alinea kedua memaparkan hasil penelitian tentang dampak kesepian dan isolasi sosial pada lansia.
Secara keseluruhan, teks tersebut membahas efek merugikan dari kesepian dan isolasi sosial pada orang tua.
Oleh karena itu, tujuan dari teks tersebut adalah untuk menyebarkan informasi tentang dampak kesepian dan isolasi sosial pada lansia, sehingga pilihan E benar.
6. To whom is the text likely addressed?
A. People living around elderly
B. Families staying with elderly
C. Retired who recently left his job
D. Senior citizen living alone on the outskirts of town
E. Employers have old workers in their companies
Jawaban: A. People living around elderly
Pembahasan
Pertanyaannya menanyakan sasaran/target pembaca teks.
Secara umum, teks bacaan berkaitan dengan perasaan kesepian dan isolasi sosial lansia yang berdampak negatif bagi kesehatan mereka.
Oleh karena itu, kelompok sasaran teks ini adalah mereka yang tinggal dekat dengan lansia sekaligus memperhatikan kondisi lansia. Oleh karena itu, Opsi A benar.
The questions number 7 - 9 are based on the following passage.
Infection caused by a bacterial organism (called Chlamydophila felis) is feline Chlamydial conjunctivitis. The most common signs of chlamydia in cats involve the eyes or upper respiratory tract (nose or throat), and only if the infection is left untreated does it spread to the lungs. Because chlamydia lives inside the body’s cells and cannot survive long in the environment, the spread of infection depends on direct or close contact with an infected cat. After infection, the incubation period (time between infection and development of clinical signs of disease) is between three and ten days.
The bacteria mainly infect the conjunctiva, which is the delicate membrane that lines the eyelids and covers the edges of the eyeball. The infection causes inflammation known as conjunctivitis. In a normal cat, the conjunctiva is not easily visible and is a pale salmon pink. Cats with conjunctivitis, the conjunctiva becomes swollen and red making it more very visible. The nictitating membrane or third eyelid at the inner corner of the eye may protrude partially in the eye. One or both eyes may be involved.
Affected cats initially have a watery discharge from the eye that quickly becomes thicker and is usually yellow or greenish in color. Eye discomfort and cats often cover the affected eye. Many cats remain bright and appear normal, but some may develop a fever or lose their appetite. After a day or two, runny nose and sneezing may also occur. In kittens, the infection can spread to the lungs and cause fatal pneumonia.
7. What does the text mainly deal with?
A. The process of chlamydia affliction in cats
B. The symptoms of feline chlamydial conjunctivitis
C. Clinical signs of feline chlamydial conjunctivitis
D. An overview of feline chlamydial conjunctivitis
E. Treatments for cats with chlamydia conjunctivitis
Jawaban: D. An overview of feline chlamydial conjunctivitis
Pembahasan: Pertanyaan terkait dengan topik utama yang tercakup dalam teks bacaan. Tema utama teks dapat disimpulkan dari informasi yang disampaikan dalam paragraf.
Paragraf pertama mendefinisikan konjungtivitis klamidia kucing, organ yang menjadi targetnya, bagaimana penyebarannya, dan masa inkubasi.
Paragraf kedua menjelaskan proses infeksi bakteri dan konsekuensinya.
Paragraf ketiga menjelaskan gejala kucing dengan penyakit tersebut.
Topik utama teks adalah topik yang mencakup semua informasi ini dan dari lima pilihan jawaban yang tersedia, pilihan jawaban yang mencakup semua poin informasi di atas adalah gambaran umum konjungtivitis klamidia kucing, jadi jawaban D benar.
8. In the second paragraph, the word inflammation most nearly means…..
A. Swelling
B. Scrape
C. Soreness
D. Rash
E. Bruise
Jawaban: A. Swelling
Pembahasan: Pertanyaannya menanyakan kata mana yang paling dekat dengan kata peradangan.
Kata inflamasi terdapat pada paragraf 2 kalimat 2, yaitu infeksi penyebab inflamasi yang dikenal dengan konjungtivitis, yang artinya: “Radang yang menyebabkan inflamasi disebut juga konjungtivitis”.
Untuk menentukan infeksi yang dimaksud, lihat kalimat sebelumnya. Kalimat ini menjelaskan bahwa infeksi tersebut adalah konjungtivitis yang disebabkan oleh bakteri.
Kalimat 3 menjelaskan konjungtivitis (konjungtivitis) yang membuat konjungtiva menjadi merah dan kental.
Dengan kata lain, infeksi ini menyebabkan pembengkakan, maka kata peradangan berarti “bengkak”. Kata yang memiliki arti berikut adalah swelling.
Kata rash artinya “letusan”, contusion artinya “memar”, scratch artinya “goresan”, dan pain artinya “nyeri”.
9. One of the symptoms of feline chlamydial conjunctivitis is…..
A. Eating Disorder
B. Laboured Breathing
C. Low Body Temperature
D. Dysfunctional Eye Membrane
E. Abnormal Eye Discharge
Jawaban: E. Abnormal Eye Discharge
Pembahasan:
Pertanyaannya menyangkut salah satu gejala konjungtivitis klamidia pada kucing.
Informasi tersebut dapat ditemukan di paragraf kedua dan terakhir.
Kedua paragraf tersebut menjelaskan bahwa kucing yang terkena penyakit ini memiliki gejala seperti kelopak mata merah dan bengkak, selaput nitrit yang menonjol, keluarnya cairan mata berwarna kuning atau hijau yang cepat mengental, demam, kehilangan nafsu makan, bersin dan hidung meler.
Di antara lima pilihan yang ada, kotoran mata yang tidak normal (abnormal eye discharge) adalah yang sesuai dengan informasi. Jadi, pilihan E benar.
The questions number 10 are based on the following passage.
Measles, a childhood disease, has caused suffering to mankind for thousands of years. However, the search for an effective measles vaccine lasted two hundred years and has finally ended in success. Now, for the first time, measles is a preventable disease. You may ask, ”How is this important to children?” Every year measles kills twice as many Americans as polio does. More children die from measles than from any other common childhood disease. Also complications of some degree occur in about one child out of six. Most complication include pneumonia and ear disorders. Another after-effect of measles-brain damage is less common, but it can have such serious consequence that it deserves special attention. Brain damage due to measles sounds like something far away from our experience. In reality, it is not. Like other injury, damage to the brain can be very slight or very severe. It is quite possible that we have never seen or heard a child who has severe brain damage – the child would either have died or would be in an institution. However, in medical research a relation has been found between measles and such things as behavior problems, personality changes and dulling of metal ability. For example, a child may be bad-tempered or a little slow to learn after he has recovered from measles.
10. One of the important findings of the research on measles is that.....
A. children who have got measles may become difficult to handle because of their behavior.
B. in reality, there are no measles patients who get brain damage.
C. personality changes already occur at the time a child has measles.
D. measles can cause children to become physically handicapped.
E. measles is the first killer of childhood disease in the world
Jawaban: A. children who have got measles may become difficult to handle because of their behavior.
Pembahasan:
Untuk mengerjakan soal seperti ini, kamu perlu mengetahui dulu kalimat kunci yang menjadi inti dari teks. Dalam dua kalimat terakhir, dijelaskan bahwa ada kaitan antara measles dengan perubahan sikap, kepribadian, dan penumpulan kemampuan mental. Misalnya, setelah menderita measles anak jadi sering marah-marah atau lamban dalam belajar. Nah, perilaku seperti ini memungkinkan seorang anak menjadi sulit ditangani setelah menderita measles.
(cr31/tribun-medan.com)
10 Contoh Soal SNBT 2023
Tes Literasi Bahasa Inggris
Mau masuk Universitas Negeri Malang
Tribun Medan
| Contoh Soal UTBK SNBT 2023 Penalaran Matematika, Cocok Untuk Calon Mahasiswa yang Mau Masuk Unsika |
|
|---|
| Contoh Soal SNBT 2023 Pengetahuan Kuantitatif, Cocok Untuk Calon Mahasiswa yang Mau Masuk Unpatti |
|
|---|
| Contoh Soal UTBK SNBT 2023 Materi PPU, Cocok Untuk Calon Mahasiswa yang Mau Masuk Trunojoyo |
|
|---|
| Contoh Soal UTBK SNBT 2023 Literasi Bahasa Inggris, Cocok Untuk Calon Mahasiswa yang Mau Masuk Untan |
|
|---|
| Contoh Soal UTBK SNBT 2023 Materi TPS, Cocok Untuk Calon Mahasiswa yang Mau Masuk UNNES |
|
|---|
:quality(30):format(webp):focal(0.5x0.5:0.5x0.5)/medan/foto/bank/originals/Universitas-Negeri-Malang-UM.jpg)